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Public Services Department Policy or Procedure 
 
 

Procedure Number: WS-001-04 
 

Policy/Procedure: Adjustments to Water and Sewer Bills 
 

Effective/Revision Date: May 6th, 2008 (Revision #4) 
 

Scope: This procedure outlines the City of Starkville’s policy for adjusting water/sewer bills. 
 

Exclusions: 
• Rural water associations and utilities to which bulk water is sold. 
• Indoor leaks in multifamily residential establishments where two or more 

residential units are supplied through a single water meter. 
 

1.000 Responsibilities 
 

1.100 The Superintendent of Water and Sewer Operations shall be responsible for 
verifications, with the exception of meter readings, as needed. 

 
1.200 The billing department Collection Manager shall be responsible for initiating 

meter reading verifications, adjustments to accounts and applicable 
recordkeeping. 

 
2.000  Adjustment Protocol 

 
2.100  Determination of Cause 

 

When an adjustment to a high water and sewer bill is requested by the 
customer, the customer will first be asked if the high bill is due to a leak that 
has been repaired. 

 
2.110 If the answer is no, the meter will be re-read. If the bill is due to a 

meter reading error, the customer will be notified of the amount due 
on the current bill along with the amount of the adjustment on the next 
bill (if any). If the meter reading is correct, the customer will be 
notified that they are responsible for the full amount of the current 
bill. 

 
2.120 If the answer is yes, then the customer will be e-mailed a Water Leak 

Repair Verification form (appendix) or instructed to pick 



Rev. 2025 
 

one up at the Water and Sewer Operations Department office. The 
completed form will be returned to the Superintendent of Water 
and Sewer Operations. 
 

2.130 If the answer is a swimming pool fill, refer to section 2.400 of this 
policy. 

 
2.140 If the answer is a fire suppression system discharge, refer to 

section 2.500 of this policy. 
 

2.200  Challenges to Meter Accuracy 
 

Should the customer desire to challenge meter accuracy, the following 
protocol will be followed. 

 
2.210 If the meter has been repaired or replaced within sixty (60) days 

prior to the commencement of high water usage, 
 

2.211 The meter will be tested by the City at no cost to the 
customer. 

 
2.212 Meters installed as replacements for stopped meters or 

replacements of turbo meters with compound meters will 
not be tested at City expense. Exceptions are at the 
discretion of the Water and Sewer Operations 
Superintendent when subsequent consumption appears 
abnormal for the size of the service line and the type of 
dwelling at the service address. 

 
2.213 If the meter test indicates that the meter is overstating the 

water usage outside of industry-accepted tolerances, the 
amount of overcharged consumption will be calculated 
from the test report results and credited to the customer’s 
account. 

 
2.214 If the meter is determined to be accurate within industry-

accepted tolerances, the customer will be notified that they 
are responsible for the full amount of the bill. 

 
2.220 If the meter does not meet criteria outlined in section 2.210 and 

the customer desires a test of meter accuracy, the following 
terms will be offered: 

 
2.221 If the test indicates that the meter is accurate within 

industry-accepted tolerances, the customer will have a 
meter testing fee of $80 plus the meter cost added to 



Rev. 2025 
 

their next bill. The customer is responsible for the full bill 
amount. 

 
2.222 If the meter test indicates that the meter is overstating the 

water usage outside of industry-accepted tolerances, the 
amount of overcharged consumption will be calculated 
from the test report results and credited to the customer’s 
account. The City will absorb the test cost. 

 
2.300  Adjustments for Leaks 

 

2.310 In no situation will a water or sewer bill be adjusted 
without presenting verifiable proof that a leak has been 
repaired during the period of high water consumption. 
If the highest month of consumption does not exceed the 
average of the prior six (6) leak-free months by a minimum 
of fifty percent (50%), an adjustment will not be 
considered. 

 
2.320 The Water Leak Repair Verification form (appendix) will 

be reviewed by the Superintendent of Water and Sewer 
Operations. Unsigned or incomplete forms without required 
documentation will not be accepted. Only the signatures of 
property owners or rental property managers will be 
accepted. 

 
2.330 When evidence of the leak as stated has been verified, the 

following adjustments are allowed: 
 

2.331 For indoor leaks, the amount of consumption for 
two (2) consecutive high bills in excess of the six 
(6) month average consumption prior to the leak 
will be calculated. This amount will be divided in 
half and the resulting amount of consumption will 
be credited to the customer’s account for both water 
and sewer. The customer is responsible for the 
balance. 

 
2.332 Outdoor leak adjustments are similar to those of an 

indoor leak with the exception of the sewer. The 
sewer bill will be adjusted down further to the six 
(6) month historical average consumption. 

 
2.333 The limit to the number of leak adjustments is one 

per account per year (12 months). 



Rev. 2025 
 

2.334 In the event that a customer has not established a six 
(6) month usage history, a minimum of three (3) 
months may be used. If a customer has had service 
less than three months prior to the leak, the current 
bill will be paid and a credit will be issued to the 
customer’s account when a three (3) month leak- 
free usage history has been established. 

 
2.400  Adjustment for Swimming Pool Fills 

 
2.410 An adjustment is allowable for sewer only. 

2.420 One adjustment for one bill per calendar year will be 
allowed (January 1 – December 31). 

2.430 The sewer consumption will be adjusted to the prior six (6) 
month historical average. 

 
2.500  Fire Suppression System Discharge 

 

Should a situation exist where potable water is metered on the 
same service line that supplies the fire suppression system in a 
dwelling, 

 
2.510 The customer will not be charged for incremental 

consumption due to a fire. 
 

2.520 The Chief of the Fire Department will provide verification 
to the billing department Collection Manager. 

 
2.530 The water and sewer bill will be adjusted down to the prior 

six (6) month historical average consumption. 
 

3.000  Enactment 
 

This policy is enacted immediately upon approval of the Board of Aldermen as 
reflected in the meeting minutes dated September 20th, 2005. This policy is not 
retroactive. Board-approved high consumption bills held in suspension on the date 
of enactment and awaiting the development and adoption of this policy shall be 
settled according to the calculations herein with proof of a leak requirement 
waived. 

 
4.000  Revisions 

 
Revisions to this policy shall only be enacted when approved by the Board of 
Aldermen and reflected in the applicable meeting minutes. 
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4.100  Revision History 

 

 
Date Rev. # Nature of Revision 
9/6/05 00 Original document. 

 
9/20/05 01 Revised scope to exclude rural water associations and utilities to 

which bulk water is sold. Removed section 2.540 in its entirety 
to exclude water associations and utilities from seeking 
adjustments for fire suppression system forgiveness. Both 
revisions requested by the City Attorney. 

   
9/20/05 02 Revised section 3.000 to waive the proof of leak requirement for 

board-approved accounts held in suspension awaiting the 
development of this policy. This revision requested by the Board 
of Aldermen and approved on this date. 

   
10/4/05 03 Revised to exclude indoor leaks in commercial, industrial and 

multifamily residential establishments where two or more units 
are supplied through a single water meter. This revision 
requested by the Chief Executive Officer and approved by the 
Board of Aldermen on this date. 

   
5/6/08 04 Removed the exclusion of indoor leaks in commercial 

dwellings. Revised section 2.333 to reflect that the maximum 
number of adjustments per year will be one per account instead 
of one per customer. 

   
   

 


